Packning för vandring

Att ge sig ut på en vandring är ett bra sätt att uppleva naturen, men om inte packningen är rätt så kan det ställa till det rejält. Vad man ska ha med sig är i och för sig viktigt, men det är lika viktigt att man har packat på rätt sätt.

Innehållet i din ryggsäck

Vad du ska med dig beror på var du hade tänkt bege dig. En packning för vandring i bergen kräver attributer som inte behövs om du befinner dig i en skog. Gör en packlista där du noga tänker efter vad du behöver på just din vandring. Är du osäker så ta internet till hjälp, här kan du få tips på packlistor på olika sajter om vandring.

Packa på rätt sätt

När du väl vet vad du ska ha med dig gäller det att packa rätt. Använd en väska eller ryggsäck som är behaglig att bära. För bästa stabilitet och egen balans packar man tyngre saker närmast ryggen och högt upp. Saker som du använder under vandringen, ex. vattenflaska, ska förstås vara lättåtkomliga. Är det risk för regn är det bra att ha packat innehållet i vattentäta packpåsar.

En rätt packad ryggsäck

Tänk efter före

Förbered dig noga om du ska ut på en vandring. Att komma fram till lägerplatsen och komma på att man har glömt tältet hemma kan spoliera hela utflykten. Gå igenom din packlista noga ett par gånger. Tänk även på att inte ta med för mycket. Du behöver förmodligen inte tre extra tröjor med under en dagsvandring. Om du är osäker på något så ta hjälp av sajterna på internet som är specialiserade på vandring eller hör dig för i forum för människor med samma intresse.