Om man tycker om att fart, spänning och att vistas i naturen så är mountain bike något att prova. Eftersom Sverige har allemansrätt så får man cykla på de flesta stigar och vägar utan att be om markägarens tillåtelse så det är väldigt tillgänglig sport. Det är ett också ett roligt sätt att kombinera motion med friluftsliv.

Billigt är inte bäst

En riktigt bra mountainbike kostar en hel del, det man får betala för är framför allt kvalitén och tekniken bakom dämpning och växlarna. Är man inte kräsen så kan en billig modell duga bra men om du har tänkt ge dig ut i mer avancerad terräng än exempelvis grusvägar så bör du satsa på en lite dyrare cykel.

Kanske en fatbike istället?

En fatbike är en ovanligare modell av mountainbike som egentligen är gjord för att användas i snö men den fungerar bra för lite enklare cykling efter skogsstigar. Skillnaden mot en vanlig mountainbike är att den saknar stötdämpare, istället har den riktigt stora däck som ger dämpning och gör det möjligt för cykeln att inte sjunka ner i sand och lera.

Hela familjen kan följa med!

Miljövänlig och hälsosam turism

Idag kan man cykla nästan överallt, även i fjällen. Till exempel så är Kungsleden delvis öppen för cykling och att färdas med mountainbike genom fjällvärlden gör att man dels hinner längre än om man färdas till fots men det är också roligare! Men man bör tänka efter noga innan man ger sig på att cykla i fjällen, det är bitvis ganska så avancerad cykling som kräver en hel del kunnande.