Lätta tält för vandringar

När du ska ge dig iväg på övernattningsvandringar med tält gäller det att hitta en bra balans mellan tältets vikt, funktion och storlek. Bra tält är de som är extra lätta, men som tål svårt väder och vars design kan ge dig tillräckligt med utrymme för både dig och dina prylar.

Lätt och slitstarkt tält kan bli dyrt

Det finns en uppsjö av lätta tält för vandring, och priser kan också variera rejält. Generellt sett är starkare tält en aning tyngre, då tältduken är tjockare för att motstå vindar och regn bättre. Många tälttillverkare jobbar hårt med nya extremt lätta och starka material för att förbättra funktionaliteten. Sådana avancerade material medför dock att priset på tältet går upp rejält.

Anpassa tältet efter kraven

De mest avancerade tälten är designade för att motstå relativt extrema väderförhållanden, och priserna reflekterar detta. För gemene man, som gör vandringar i gynnsamma förhållanden, är det sällan nödvändigt att skaffa samma tält som äventyrseliten. Självklart är det viktigt att ett tält kan motstå oväntade regnskurar, men viktigare än ett bra tält är att ha koll på väderrapporten och planera sin vandring utefter de givna förhållandena.

Vilket tält behöver du?

Lätta tält har många fördelar

Med detta sagt är det också viktigt att påpeka att det kan vara värt att lägga några extra hundralappar för att få ett lättare tält. Under en vandring är det du själv som ska bära dess vikt på ryggen och i det långa loppet kan ett lättare tält göra vandringen bekvämare. Rygg, axlar och knän tar alltid stryk under vandringar, så ju mindre vikt du bär på, desto fräschare känner du dig. Tältet är en viktig del av vandringen, inte bara när du sover i det.