Norge är det av de nordiska länderna som är bäst ägnat till klättring. Branta bergsryggar som sträcker sig mellan det klara fjordvattnet och den öppna himlen är direkta inbjudningar till klättersugna individer. Här är det kustregionerna som gäller. Klättrare som lockas mer av fjällandskap tar sig till inlandet och låter sig utmanas av att klättra på frusna vattenfall. Vana klättrare vet vilka ramar de har att hålla sig inom så om väderleksrapporten visar på dåligt väder är det bäst att stanna hemma.

Den vackra norska naturen

Visst älskar vi svenskar vår egen natur över allt annat. Att Norges är smulan mer omväxlingsrik och definitivt mer dramatisk kan ändå de flesta av oss hålla med om. Djupa fjordar kantade av branta bergsryggar, vidsträckta fjällandskap och Lofoten med sin midnattssol. Det är det storslagna i att bevittna en norsk solnedgång från en klippa i en fjord som förtrollar oss och får oss att njuta någonting som våra svenska landskap saknar.

Klättring är en given sport i Norge. Liksom i länder som Schweiz och Österrike, där alperna ger outtömliga möjligheter till klättring, har Norge sitt branta kustlandskap och bergiga inland att tacka för att turisterna strömmar till. Även många norrmän och norskor tar varje chans de får att ge sig ut i naturen och klättra. De som är särskilt erfarna kan välja utmaningar som skulle få vilken nybörjare som helst att tappa hakan.

Populär klättring i Norge

För den som vill besöka Norge för klättringens skulle så finns det många olika alternativ att välja på. Lofoten är en välbekant klassiker, där midnattssolen ger extra lång klättring på somrarna. Här dyker klipporna lodrätt ner i havet och klättraren kan njuta av ofattbart vackra vyer under pauserna på väg mot toppen. Trots att Lofoten ligger ovanför polcirkeln så är klimatet tack vare golfströmmen relativt milt för de här breddgraderna.

Klättring i Lofoten kan ske på alla nivåer, från nybörjare till avancerad. Det finns en mängd olika rutter så det är bara att välja den som passar den egna kunskapsnivån. För alla nivåer gäller det dock att se upp med vädret. Här uppe vid Norska havet sker väderförändringar snabbt och många gånger om dagen. Det gäller att pejla in någorlunda stabilt väder för klättringen, eftersom klar sikt och torrt väder ger större säkerhet under utflykterna.

Norsk natur väl ägnad till klättring

Romsdalen och Rjukan bjuder på annorlunda klättring

Hela Norge är fullt av utmaningar för klättrande besökare. Romsdalen och Rjukan är två helt olika områden med vitt skilda egenskaper. I Rjukan ligger fokus ofta på isklättring, då det finns så pass många stora, frusna vattenfall att mängder av klättrare kan vistas där samtidigt. Romsdalen bjuder på klättring av högsta klass. Här kan klättraren boka in sig på att långtursklättra över flera dagar i sällskap av en guide. Även en mängd dagsturer står till förfogande.