Naturen är kanske det finaste som människan får äran att dela, tillsammans med andra djurarter. Att få ta vara på allt det vackra som naturen erbjuder är del av mänskligheten och behövs för att vi ska må bra. Vissa trivs bäst i skogen medan andra föredrar havet. Några skulle välja kyla framför hetta och vice versa. Riktiga äventyrare finns det många i världen och en del av dessa älskar att klättra i berg, då det ger en kick och känslan av frihet. Världens högsta berg är Mount Everest och tillhör bergskedjan Himalaya, för de flesta klättrare är detta bergens Rolls Royce.

Himalaya – en tuff prövning

Bergskedjan Himalaya finns i länderna Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Kina, Nepal och Pakistan. Namnet kommer från det antika språket sanskrit och betyder snöns boning. Med bergstoppar på över 8000 meters höjd är det en stor utmaning att klättra upp för berg i Himalaya och tyvärr är det flera som gått bort under klättringens förlopp. Trots att risken är stor för allvarliga skador söker sig ständigt extremidrottare till denna fenomenala landsyta i hopp om att nå toppen. Väl uppe på bergets högsta punkt är stor del av utmaningen avklarad men det återstår fortfarande en påfrestande väg nedåt.

Större berg ger oftast mäktigare upplevelse

Högre berg betyder större svårighetsgrad men oftast även en värdefullare belöning. Att få stå på bergets topp och få andas väldigt frisk luft är hisnande. Samtidigt uppmuntras klättraren oftast med en obeskrivligt vacker vy som är väldigt svårt slagen. Som om inte detta är nog är det vanligt att bergsbestigare känner stor belåtenhet, välmående och stolthet efter att ha klättrat färdigt. Himalaya är med andra ord en bergskedja som ger stor glädje att klättra i. Det finns de som väljer att stiga upp från bergets lägsta punkt medan andra väljer att flyga upp en bit med helikopter.

Finns det intresse, finns det möjligheter!

Bergsklättring är en idrott som intresserar många då det kan vara väldigt påfrestande men även väldigt givande. En del av dem som klättrar klassas som härdade människor men det är långt ifrån ett måste att vara erfaren idrottare för att klättra. Egentligen kan de flesta som är intresserade klättra då det finns många olika nivåer att välja. Finns det intresse, finns det möjligheter. För den som vill lära sig klättra finns det många olika föreningar och hjälpande händer inom klättringens värld. Att bestiga berg i Himalaya är inte att rekommendera för nybörjare. Den dagen man känner sig redo för den typen av utmaning finns det guider och andra klättrare som kan underlätta och minska riskerna för att skada sig. Att klättra i berg och bli en del av naturen är något vackert som man sällan glömmer.