Klättring för barn

Visste du att klättring är en sport som är perfekt även för barn? När de klättrar övar de upp både grov- och finmotorik, styrka och balans. Barn är naturliga klättrare som smidigt tar sig upp i träd och på stora stenblock. Om ditt barn älskar att klättra när ni är utomhus, kan ni prova på att klättra inomhus, på en klättervägg. Ditt barn får inte bara utlopp för sin klätterlust, utan övar samtidigt upp sin koncentrationsförmåga och uthållighet, egenskaper som är bra också i skolan. Klättring ger starka och smidiga barn, men det är också en rolig sport. Känslan av triumf när barnet lyckats klättra uppför hela väggen, är som att göra mål rätt i krysset på fotbollsplanen.

Klättring för barn

Om ni vill prova på klättring finns det många hallar med klätterväggar runt om i landet, främst i mellanstora och lite större städer. Via kommunens hemsida kan ni ofta få veta vilka olika idrottsanläggningar som finns där ni bor. I en klätterhall kan man ibland får prova på klättring på egen hand, men man rekommenderar att du tar hjälp av en instruktör första gången. Instruktören går igenom allt från säkerhet till grundläggande klätterteknik. Det brukar också finnas fasta tider då man kan komma och prova på att klättra. Då finns instruktörer till hands när ni behöver hjälp eller har några frågor.

Ett alternativ till att gå de tider hallen är öppen för allmänheten, är att boka en privat tid när barnet i lugn och ro får all den hjälp det behöver för att komma igång. En del barn har lättare att koncentrera sig när det inte är alltför stimmigt runtomkring, andra känner sig tryggare när instruktören är fokuserad på att hjälpa bara en. Att boka en privat tid kostar förstås lite mer än att gå på en allmän tid, men man får också ofta ut mer av det. Instruktören har koll på just ditt barns teknik och kan ge de bästa råden.

Klätterhallar och barnkalas

I flera städer finns speciella hallar som specialiserat sig på klättring för barn, till exempel i Göteborg och i Malmö. Några av dem ordnar också barnkalas, där barnen får prova på klättring en liten stund. Instruktörer finns på plats och lär barnen på ett pedagogiskt sätt hur de ska klättra. Barnkalas blir lätt stimmiga, men med ett klätterkalas får gästerna utlopp för sin energi på ett kreativt sätt. Sedan är det förstås dags för något gott att äta och att öppna presenter. Barnkalasen kostar vanligen ett fast pris för ett begränsat antal barn och pågår i två timmar. Då ingår både instruktör och fika.

För att barnen ska få ut så mycket som möjligt av kalaset, är det bra om de är klädda i mjuka och smidiga kläder. Klänningar eller strama kläder gör det svårare för dem att klättra. Klätterskor kan man hyra på plats, det brukar kosta under en femtilapp för ett par skor. För att barnen ska få ut så mycket som möjligt av kalaset bör de vara minst sex år gamla. Då har de inte bara lättare att lyssna på instruktören och förstå tekniken, utan är också tillräckligt långa för att nå när de klättrar.

Klättring för barn är en rolig sport

Klättring för barn är en rolig sport som passar både de mer explosiva barnen, som de långsammare som tar sig upp längs klätterväggen med tålamod och envishet. Oavsett om ditt barn är försiktigt eller våghalsigt, är klättring en sport ni kommer att uppskatta, eftersom barnet alltid klättrar i sitt eget tempo och efter sina egna förutsättningar.

Klättring och säkerhet

Om barnet fastnar för klättring när ni provar det, kan det vara en god idé att anmäla sig till en klättringskurs. De flesta klätterhallar ger kurser speciellt för barn i olika åldersgrupper. Under kursens gång lär sig barnet inte bara teknik, utan också mer om säkerhet. Väggarna är höga och skaderisken är stor om man inte agerar på rätt sätt. Säkerheten är därför något man inte får ignorera eller ta alltför lätt på. Instruktören kommer att lära ditt barn allt det behöver kunna, men när ni är där utan instruktör är det alltid du som förälder som har ansvaret. En del hallar vill att man ska genomgått någon form av grundkurs innan man får klättra på egen hand i klätterhallen.

Klättring för barn är inte annorlunda än klättring för vuxna, när det kommer till säkerheten. Utan rätt kunskap är klättring en farlig sport och innebär en risk både för ditt barns och andra klättrares liv. Den person som säkrar ditt barn, oavsett om det är du eller någon annan, ska veta vad den gör. En del klätterhallar har speciella kurser för familjer, där du som förälder får lära dig det du behöver veta om säkerhet, för att själv kunna hjälpa ditt barn. Genom att ta ett så kallat grönt kort visar du att du genomgått ett prov både på den teoretiska delen av klättring, samt att faktiskt klättra uppför väggen. Att du har ett grönt kort innebär en säkerhet för ditt barn, men kan eller vill du inte ta det, finns instruktörer till hands att hjälpa er.

Barn är naturliga klättrare

Barn klättrar, överallt och alltid. Säg det barn som inte plötsligt sitter högst upp i äppelträdet, eller ropar på hjälp med att komma ner uppifrån stenen? Fånga upp ditt barns klätterintresse och ta er till en klätterhall för att prova på inomhusklättring. Det är en rolig sport som stärker ditt barn både mentalt och fysiskt. Styrka, balans, koordination och koncentration är några av de förmågor som tränas upp. Klättring är en rolig, men inte helt riskfri sport. Därför är det viktigt att ha koll på säkerheten och att följa de regler och föreskrifter som finns. Gillar barnet att klättra, kan det därför vara en bra idé att gå en kurs för att lära sig mer om teknik och säkerhet i klätterhallen.

Barn älskar att klättra i träd