BMX är en cykelsport där man åker på banor med gupp och utför tricks. Vid första anblicken när man hör talas om BMX kanske det låter som en farlig sport, men under förutsättningen att man är försiktig och anpassar cyklingen utifrån sin förmåga, liksom man gör med all övrig sport, så väntar en aktiv och spännande upplevelse på cykeln.

Olika sorters BMX cyklar

För den som vill börja åka BMX finns det framför allt två olika cykeltyper när det kommer till BMX cyklar. Freestyle BMX används för den som vill göra tricks i skateparker, medan race BMX används för den som vill delta i racetävlingar. Båda varianterna fungerar dock utmärkt för alldaglig cykelkörning på asfalt, för den som föredrar det.

Förhindra BMX olyckor genom muskelstyrka

Även om BMX är en förhållandevis säker sport, så förekommer det olyckor och oförutsedda situationer som gör att cykeln hamnar ur kontroll. Olyckor är dock vanligast bland erfarna cyklister som ofta tävlar i sporten. Förhållanden som trampfrekvens, balans, kroppens position över cykeln och hur hopphöjden anpassas med farten kan vara bidragande faktorer. För att minimera risken för olyckor och dess skadepåverkan är det viktigt att träna överkroppen. Även om benstyrka är den viktigaste egenskapen för en fullgjord prestation inom BMX, så kan muskelstyrka i armarna ge kraft till att bibehålla cykeln i ett stabilt läge när situationen kräver det. Annars kan det gå rentav illa.

Varför börja med BMX?

Denna cykelsport passar utomordentligt för den som gillar att vara ute i naturen och önskar en rolig och utvecklande aktivitet med stor dos variation. Möjligheterna till gemenskap är många då man kan cykla tillsammans med andra och dela cykelupplevelser, samtidigt som man har fokus på sin egen utveckling och sätter lämpliga mål. Sporten genererar mycket träningsglädje och motion. Vem vet, kanske är det du som kommer genomföra nästa triple frontflip!